2 maart 2017

door Stephan Jans (tandarts – endodontoloog, QUOLE Centrum Mondzorg Waalre)

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een wortelkanaalbehandeling. En niemand zal staan te springen voor zo’n behandeling. Maar wat houdt het eigenlijk precies in?
Endodontoloog Stephan Jans legt het uit. Als endodontoloog heeft hij bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Het woord komt van het Griek ‘endo’ dat inwendig betekent en ‘odon’ (tand).

Waarom worden patiënten doorverwezen naar een endodontoloog?
Wortelkanaalbehandelingen kunnen technisch complexe behandelingen zijn. In veel gevallen zal een algemeen tandarts deze tot een goed einde kunnen brengen. In een aantal situaties zijn er meer hulpmiddelen nodig en is er meer expertise vereist. Bijvoorbeeld bij:

  • tanden of kiezen met sterk gekromde wortelkanalen;
  • kiezen achteraan in de mond die moeilijk bereikbaar zijn;
  • elementen die reeds eerder een wortelkanaalbehandeling hebben gehad, die niet tot genezing heeft geleid;
  • jonge patiënten die een trauma hebben opgelopen op tanden met een onvolgroeide wortel.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Wanneer het binnenste van een tand of kies, bestaande uit  zenuwvezels en bloedvaatjes, ontstoken raakt of is afgestorven, is een wortelkanaalbehandeling nodig. Er zijn meerdere oorzaken voor het onomkeerbaar beschadigd raken van een tandzenuw. De meest frequente zijn:

  • een diep gaatje;
  • een trauma zoals een val of een slag;
  • overbelasting van de tand of kies.wortelkanaalbehandeling

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?
De procedure gaat meestal als volgt:
1. Voorafgaand aan de behandeling wordt de tand of kies goed verdoofd. Met behulp van een röntgenfoto kan de endodontoloog goed inschatten hoe de wortels lopen en waar hij eventuele problemen kan verwachten.
2. De tand of kies wordt vervolgens afgedekt met een cofferdam. Dit is een doekje dat over de tand of kies wordt geplaatst om het speeksel tegen te houden en te vermijden dat er ontsmettingsvloeistoffen in de mond terecht komen of dat er instrumenten zoals kleine vijltjes kunnen ingeslikt worden. Er wordt als het ware een steriel veld gecreëerd.
3. Vervolgens wordt het aangetaste tandweefsel verwijderd en wordt een toegang tot de zenuwkamer geboord. Het ontstoken of afgestorven zenuw- en bloedvatweefsel wordt weggenomen. De overgebleven holte wordt gereinigd  en gedesinfecteerd. Deze fase is arbeidsintensief en vaak tijdrovend. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de tandarts de tand of kies in twee zittijden behandelt en deze eerst laat genezen door een helende pasta in de wortelkanalen aan te brengen.
4. Wanneer de tand volledig gereinigd is en vrij is van ontsteking, worden de wortelkanalen gevuld  met een materiaal dat herinfectie verhindert.

De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een operatiemicroscoop, die met een xenon lichtbron kleine details veel beter zichtbaar maakt waardoor complicaties veel makkelijker vermeden worden.

endodontologie-microscoop

Het succes van een wortelkanaalbehandeling hangt eveneens af van een goede bescherming op de kanaalvulling.  Vaak wordt onmiddellijk een definitieve vulling gemaakt, soms in combinatie met een verstevigende glasvezelstift.  Om breuk in de toekomst te vermijden is het soms echter noodzakelijk de tand achteraf te verstevigen met een meer duurzame restauratie zoals bijvoorbeeld een keramische kroon.

Geneest een kies altijd na een wortelkanaalbehandeling?
Een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling heeft een succespercentage van ongeveer 95%, indien er nog geen ontsteking in het kaakbeen rondom de wortelpunt aanwezig is. Indien er een ontstekingshaard in het kaakbeen zichtbaar is, heeft de behandeling ongeveer 85% kans op genezing. Soms kan het zijn dat door bepaalde complicaties het slagingspercentage lager ligt.  De endodontoloog zal voor het aanvangen van de behandeling steeds de prognose proberen in te schatten. Bij twijfel over de haalbaarheid van behandeling of genezing zal hij dit steeds eerst met de patiënt bespreken. Op die manier ligt de keuze van behandelen steeds bij de patiënt en blijven onnodige kosten beperkt. Het belangrijkste is immers dat de ontsteking verdwijnt en als het kan uiteraard met behoud van de tand of kies.

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring