Mondhygiëne – Mondhygiënist

Gezond tandvlees

Een belangrijk onderdeel van de preventieve tandheelkunde is een behandeling bij de mondhygiëniste of preventieassistente. De mondhygiënist reinigt het gebit.

 

Tandplak en ontstekingen

Tandplak en tandsteen kan ertoe leiden dat het tandvlees ontstoken raakt. Een lichte ontsteking van het tandvlees heet gingivitis en is te herkennen aan rood, slap en/of gezwollen tandvlees. Ook is het mogelijk dat er bij het eten en poetsen een lichte bloeding ontstaat.

Als de ontsteking niet wordt behandeld, bestaat er de mogelijk dat deze zich uitbreidt naar het kaakbot. Deze vorm heet parodontitis. Wanneer dit gebeurt, laat het tandvlees los en ontstaan er ruimten (pockets) tussen de tanden en het tandvlees. In deze ruimten kan zich tandplak/tandsteen vormen, waardoor de ontsteking zich kan voortzetten. Het kan er vervolgens toe leiden dat ruimten groter worden, waardoor het kaakbot terugtrekt en de tanden los kunnen gaan staan.

Behandeling

De behandeling van tandvleesontsteking begint met een onderzoek, waarbij er een pocketstatus en behandelplan wordt opgesteld. De behandelingen verbeteren de mondhygiëne van de patiënt, met als doel behoud van tanden en kiezen.

Voorlichting

Een goede mondhygiëne begint thuis. Goed poetsen en het gebruik van tandenstokers en/of floss kan de vorming van tandplak tegen gaan en ontstekingen voorkomen. De mondhygiëniste geeft voorlichting, advies en instructies voor onderhoud van uw gebit.