Kinderen en de tandarts

Jong geleerd, oud gedaan

Een bezoek aan de tandarts is erg belangrijk. Hoe eerder het gebit onder controle staat, hoe makkelijker het is om preventief in te grijpen. Een tandartsbezoek is voor veel mensen geen aangenaam uitstapje en angst voor de tandarts is een veel voorkomend probleem. Wij raden u aan uw kind zo snel mogelijk bekend te maken met de tandarts.

Vanaf welke leeftijd is het verstandig om een kind kennis te laten maken met de tandarts

Rond de leeftijd van 2 jaar heeft uw kind een volgroeid melkgebit en is het aan te raden uw kind mee te nemen voor een controle. Door de ouders te vergezellen wordt het kind bekend met de tandarts.

Tijdens het bezoek is het belangrijk dat u als ouder geen negatieve signalen afgeeft. Laat uw kind dan ook liever thuis, wanneer u zelf zeer angstig bent voor de tandarts. Leg uw kind voor het eerste bezoek uit wat een tandarts doet.

Hoe vaak moet uw kind naar de tandarts

1 á 2 keer per jaar op controle bij de tandarts is voldoende om de ontwikkeling van het gebit bij te houden.

Wat behandeld de tandarts bij kinderen

Gaatjes (cariës) is het meest voorkomend probleem bij jonge kinderen. Gaatjes die niet worden behandeld, kunnen pijn en/of ontstekingen veroorzaken. Door het vullen van de cariës kan verdere schade worden voorkomen. Voorlichting is een belangrijke rol bij het behandelen van een kindergebit, denk hierbij aan poetsinstructies. Het creëren van vertrouwen zorgt ervoor dat uw kind geen drempelvrees krijgt.

Fluoride-poetsadvies bij kinderen

0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta.

2 – 4 jaar
Tweemaal per dag poetsen met fluoride peutertandpasta.

5 jaar en ouder
Tweemaal per dag poetsen met fluoride tandpasta voor volwassenen. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ‘junior tandpasta’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.

Voor alle leeftijden
Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoride gebruik uw tandarts of mondhygiënist.