tanden bleken
3 juli 2017
Door: Sylvia Wouters – preventieassistente Centrum Mondzorg Waalre

Door het gebruik van o.a. koffie, thee, tabak, rode wijn, medicijnen alsook het ouder worden kan er tandverkleuring optreden. Iedereen wil graag een stralende frisse glimlach. Een schoon en verzorgde uitstraling geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Eén van de bekendste manieren om dit te bereiken is het bleken van de tanden.

Strengere regelgeving

Eind 2013 scherpte de Europese Unie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de regels omtrent het bleken van tanden aan. Het aanbieden van bleekbehandelingen en het verstrekken van bleekproducten met een waterstofperoxide gehalte van maximaal 6% mag enkel en alleen nog maar gebeuren na goedkeuring en onder begeleiding van de tandarts. Volgens de EU-richtlijnen wordt het bleken van tanden afgeraden voor kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Uit diverse studies is gebleken dat het bleken van uw tanden onder toezicht van een tandheelkundige met behulp van het Zoom whitening systeem absoluut veilig voor tanden en tandvlees is. U heeft meteen zichtbaar resultaat.

Bleken door de preventieassistente

Tanden bleken wordt bij Centrum Mondzorg Waalre altijd door een gediplomeerde preventieassistente uitgevoerd na goedkeuring van de tandarts, zodat u verzekerd bent van een goede behandeling. Niet ieder gebit is geschikt voor een bleekbehandeling. Elementen met bijvoorbeeld kronen, facings, vullingen en elementen die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan, bleken niet mee tijdens de bleekbehandeling. Het resultaat van bleken is niet precies te voorspellen, maar het gebit frist altijd op. Na goedkeuring mag er worden gestart met de behandeling. De 1ste afspraak, 1 á 2 weken voor de behandeling, bestaat uit het reinigen van uw gebit en het maken van gebitsafdrukken ten behoeve van bleeklepels. Deze bleeklepels zijn voor uw thuisbleekset, waarmee u de kleur van uw gebit in de toekomst kunt onderhouden. Ook ontvangt u natuurlijk alle informatie omtrent de Zoom bleekbehandeling.

Op de dag van bleekbehandeling wordt uw gebit gepolijst en worden de bleeklepels gepast. Hierna wordt uw tandvlees afgedekt waarna de bleekgel wordt aangebracht op uw tanden. De bleekgel wordt geactiveerd door middel van de UV lamp. In 4 sessies van een kwartier wordt steeds de gel ververst en de procedure herhaald. Over het algemeen voelt u niets van de behandeling. Incidenteel kan gevoeligheid van uw tanden optreden, maar dit gaat vanzelf over. De behandeling wordt afgesloten met instructie voor het thuisbleken. We raden sterk aan om 24 tot 36 uur na de behandeling geen producten te consumeren die kleurstoffen bevatten zoals tomaten, spinazie, koffie, thee, rode wijn etc… en niet te roken.

Uitsluitend thuis bleken

Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om thuis te bleken. Na goedkeuring door de tandarts worden er na een gebitsreiniging afdrukken van uw gebit genomen voor het vervaardigen van bleeklepels waarin u de bleekgel kunt plaatsen en u de bleekbehandeling thuis voortzet. U ontvangt natuurlijk alle instructies en adviezen. Dit om het beste resultaat te behalen en complicaties aan de tanden of het tandvlees te voorkomen.

Meer over tanden bleken

De kleur van je tanden

Afspraak maken

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring