4 januari 2017

Hoe wit wilt u het hebben?

Door Ronald Mackenbach 

Hollywood wit. Dat is het antwoord dat wij vaak te horen krijgen bij het vervaardigen van een nieuwe prothese of voorafgaand aan een bleekbehandeling. Spierwitte tanden zijn maar één van de schoonheidsidealen die ons bereiken vanaf het witte scherm. Ook de lengte, vorm en hoeveelheid zichtbaar tandvlees zijn veelgehoorde wensen.

Natuurlijk witte tanden zijn niet altijd spierwitte tanden

Hoewel wij met witte tanden geboren worden, blijven deze niet wit. Een natuurlijk proces zorgt ervoor dat tanden verkleuren naarmate wij ouder worden. Beschadiging van een zenuw of medicijngebruik kan ook tot ongewenste verkleuringen leiden die vaak niet te voorkomen zijn.

Esthetische tandheelkunde in het verleden

De wens voor een mooi en goed functionerend gebit is niet van de laatste 100 jaar. De eerste aanwijzingen van het gebruik van protheses en kronen stammen uit de Griekse oudheid. De eerst gedocumenteerde ‘moderne’ kroon stamt uit 1746. De franse tandarts Claude Mouton brengt in dat jaar de eerste gouden kronen aan, met het advies dat het emailleren van deze een mooier en realistischer resultaat geeft. De jaren daaropvolgend kwam de esthetische tandheelkunde in een stroomversnelling met de komst van nieuwe behandelmethodieken en materialen.

Een mooi gebit voor iedereen

Anno 2017 zijn er legio mogelijkheden voor de moderne esthetische tandheelkunde. Grijze amalgaan vullingen worden vervangen door niet zichtbare vullingen van composiet. Keramische materialen als porselein en zirkonium vormen de basis voor mondvriendelijke natuurgetrouwe kronen en facings. Tanden kunnen inwendig en uitwendig gebleekt worden om verkleuringen tegen te gaan en het gebit natuurlijker wit te maken. Stand-, vorm-, en kleurcorrecties kunnen worden gedaan door het aanbrengen van composiet, het plaatsen van een kroon of facing of het aanbrengen van een orthodontische beugel.

Ook voor de tandeloze mens is er genoeg te kiezen. Kunstgebitten zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en dankzij titanium implantaten blijven deze goed op hun plaats. Het is zelfs mogelijk om een volledig nieuw gebit permanent vast te schroeven, waarbij u kunt meebeslissen over de kleur, grote en vorm van de tanden.

Kortom; de moderne tandarts beschikt over alle mogelijkheden om u het gebit te geven dat u wilt.

Afhankelijk van iedere situatie en ieder budget kan de tandarts u adviseren over een passende oplossing voor een stralend gebit dat bij u past.

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring