25 juli 2017

Wat zijn de voordelen van directe tandvervanging?

Directe tandvervanging is het meteen plaatsen van implantaten nadat (een van) uw tanden/kiezen verwijderd zijn (in vaktermen immediate loading). Deze techniek wordt steeds vaker toegepast. Heeft u een probleem met (een van) uw (voor)tanden en/of kiezen, dan is de kans groot dat u direct geholpen kunt worden. Het is dus niet meer nodig om met een gat in uw mond rond te lopen, voordat uw tand vervangen wordt.

Bij de klassieke behandeling werd na het plaatsen van het implantaat een aantal maanden gewacht met het plaatsen van de kroon. U kreeg dan een loszittend tijdelijk ‘plaatje’. Dit is nu dus niet (meer) nodig. De tand kan meteen vervangen worden, mits een geschikt implantaat wordt gebruikt. Direct na de operatieve ingreep wordt al een tijdelijke kroon op dit implantaat geplaatst en na een paar maanden de definitieve kroon.

De voordelen op een rijtje

 • Geen vervelende uitneembare tijdelijke oplossing.
 • Minder verlies van bot en tandvlees (blijkt uit klinisch onderzoek)
 • Snel een definitieve betrouwbare voorziening.
 • Alles in één operatieve behandeling.
 • Mooier esthetisch resultaat dan een reguliere implantaatbehandeling.

De succespercentages zijn hetzelfde als bij reguliere implantaatbehandelingen. U kunt zich voorstellen, dat bij een zichtbare tand of kies, directe vervanging van een gebitselement vele voordelen met zich mee brengt.

Wanneer ‘Meteen Door’?

 • Vervanging van een tand na trauma
  Het afbreken van een tand, afsterven van de tandwortel of een ontsteking kunnen er toe leiden dat de tand als verloren moet worden beschouwd. Een solitair implantaat met tijdelijke kroon kan direct in de ruimte van de getrokken (beschadigde) tand worden geplaatst.
 • Vervanging tand of kies na ontsteking
  Wanneer een tand of kies niet meer te behouden is vanwege een ontsteking, niet geslaagde wortelkanaalbehandeling, wortelfractuur of wortelresorptie, moet samen met uw tandarts besloten worden wat voor vervolgbehandeling de beste oplossing is. Een traditionele brugconstructie of uitneembare prothese kan een voor de hand liggende keuze zijn, maar een implantaat behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Laat daarom NIET eerst de tand of kies verwijderen, maar ga “Meteen Door” naar de implantoloog voor beoordeling, advies en behandeling.
 • Directe vervanging van resterende tanden
  Mochten al uw tanden en kiezen verloren gaan en u kiest niet voor een los kunstgebit dan is het mogelijk om, direct na het trekken van de resterende gebitselementen, implantaten te plaatsen voor een vaste brug. U krijgt dezelfde dag nog een tijdelijke, vastzittende brug en na enkele maanden vastgroeien, de definitieve vaste brug. Deze brug op implantaten geeft u het gevoel van een eigen vast gebit. Door direct te implanteren na extractie is ook bij deze behandeling verlies van bot en tandvlees minimaal.

Al meer dan 40 jaar

Tandwortelimplantaten worden al meer dan veertig jaar door tandheelkundige professie beschouwd als een succesvolle en betrouwbare methode voor hedendaagse tandvervanging. Ze functioneren als uw eigen tandwortel. U voelt geen verschil. Implantaten zijn gemaakt van weefselvriendelijke materialen, waardoor ze door uw lichaam worden geaccepteerd. Het gaat doorgaans uw leven lang mee met de juiste verzorging en goede mondhygiëne. In tegenstelling tot behandeling met traditionele bruggen is het niet nodig om naastgelegen gezonde gebitselementen te beslijpen.

Twijfelt u of uw tandarts of u in aanmerking komt voor ‘Meteen Door’? Bij Centrum Mondzorg Waalre zijn deskundige implantologen werkzaam die uw vragen kunnen beantwoorden. Vraag uw tandarts voor een verwijzing voor consult en advies!

Implantologie

Afspraak maken

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring