Kinderen naar de tandarts
21 december 2016
Door Ingrid de Leeuw

De laatste jaren blijkt dat kinderen steeds vaker en op jongere leeftijd gaatjes krijgen. Dit komt onder andere door minder voorlichting, meer zoetmomenten per dag en minder aandacht voor het poetsen.

Het eerste bezoek aan de tandarts

Daarom is het van belang dat u uw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts, ook om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het raadzaam een tandarts te bezoeken. Vertel aan je kind dat je samen naar de tandarts gaat om de tandjes te laten bewonderen en de tandjes te tellen. Vermijd onprettige verhalen of nare voorstellingen.

Praat over de leuke tandartsstoel die in op- neer- en in ligstand kan, over de specifieke kledij van de tandarts, over de “wind en regen”. Het allerbelangrijkste is je kind gewoon te maken aan de tandarts en de omgeving. Zo groeit er een vertrouwen dat zijn dienst zal bewijzen op het ogenblik dat het kind een behandeling zal ondergaan. 

Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Blijft u er als ouder graag bij? Laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts.Doe geen valse beloftes,zoals:”Je voelt absoluut niks’. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen. U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt.Geef het een klein cadeautje,laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.

Tandenpoetsen bij peuters

Om gaatjes te voorkomen is het belangrijk dat er vanaf de doorbraak van de eerste tand gepoetst wordt met een fluoridepeutertandpasta en dit 1x per dag. Vanaf 2 jaar wordt geadviseerd tweemaal per dag te poetsen met een fluoridepeutertandpasta en vanaf 5 jaar met een fluoridetandpasta voor volwassenen.

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal gemakkelijk bij. Maak tandenpoetsen ook leuk. Tijdens het poetsen kan je een verhaaltje vertellen, een liedje zingen,tellen of muziek aanzetten. Er zijn diverse poetsliedjes te vinden. Kies iets dat minstens 2 minuten duurt.

Eet- en drinkmomenten

Beperk ook steeds het aantal eet-en drinkmomenten van je kind tot maximaal 7 per dag. Dit om gaatjes te voorkomen. Dat is 3 maal een maaltijd en maximaal 4 maal per dag een tussendoortje. Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer je zoon of dochter niet aan zoetigheden te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe. Kies voor gewoon water in plaats van zoete dranken.’Light’ frisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur zijn. Ook zure producten kunnen bij veelvuldig gebruik ernstige schade veroorzaken aan het gebit. Die schade noemen we tanderosie.

Preventief worden bij kinderen vaak de blijvende kiezen na doorbraak geseald. Sealen of verzegelen is het aanbrengen van een laagje kunstoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje zorgt ervoor dat het kind de groeven beter kan schoonhouden zodoende dat het risico op cariës/tandbederf kleiner wordt.

 Een goede mondhygiëne, het beperken van zoetmomenten én zelf een goed voorbeeld zijn voor je kinderen, zijn de sleutelwoorden tot succes voor een gezond en mooi kindergebit!

Meer informatie

Met uw kind naar de tandarts

Kindertandheelkunde

Team Centrum Mondzorg Waalre

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring