Ervaring klikgebit / implantaten

De ervaringen van mevrouw Van Herk uit Waalre

Van prothese naar een klikgebit

Ik heb altijd een vrij zwak gebit gehad. De ene na de andere tand sneuvelde, wat betekende dat ik zowel in mijn onderkaak als bovenkaak een plaatje had. Op een gegeven moment was er zo weinig over van mijn eigen gebit dat alles eruit moest. Ineens had ik een kunstgebit in. Ik was 24 jaar en had 2 grote stukken plastic in mijn mond. Naast het feit dat het zeer onprettig was, schaamde ik me er ook voor.

Doordat mijn kaak sterk aan het slinken was, gingen na verloop van jaren de protheses steeds losser zitten. Tandheelkundige implantaten zouden ervoor zorgen dat ik niet teveel bot zou gaan verliezen. Mijn huistandarts stuurde me door naar de tandarts-implantoloog. In de onderkaak kreeg ik implantaten ten behoeve van een overkappingsprothese (klikgebit). De bovenkaak was echter minder eenvoudig. Er was veel te weinig bot en de kaak moest eerst opgebouwd worden met synthetisch bot, een Sinuslifting. Na een half jaar was dat synthetisch bot (kunstbot) omgezet in eigen bot en konden er 6 implantaten geplaatst worden. Ook in de bovenkaak heb ik een overkappingsprothese (klikgebit) zonder verhemelteplaat.

Tijdens de behandelingen, waar ik toch wel wat tegen opzag, heeft de tandarts door zijn kennis van zaken veel angst weggenomen. Hierdoor had ik veel vertrouwen in de behandelingen. De assistentes waren ook allemaal even lief. Door de kliniek zijn ook de machtigingen bij de verzekering voor alle behandelingen aangevraagd. Deze zijn allemaal goedgekeurd, daarom heeft dit alles me slechts €225,- gekost!

Sinds mijn protheses vastklikken heb ik bijna het gevoel dat ik mijn eigen tanden terug heb! Ik ben zelfverzekerd en mijn gevoel voor eigenwaarde is weer terug. Pijn heeft het niet gedaan, omdat alles onder plaatselijke verdoving heeft plaatsgevonden. In gedachten bedank ik nog steeds mijn huistandarts voor de doorverwijzing naar Centrum Mondzorg Waalre.

Ik kan weer lachen en geniet van het leven!

Met vriendelijke groet,

Mevrouw van Herk