Ervaring implantaten in de onderkaak

De ervaringen van de heer Van Sambeeck uit Australië

Wat was de reden om naar Centrum Mondzorg Waalre te komen

De hoofdreden om voor de behandeling bij Centrum Mondzorg Waalre te kiezen is een financiële. Implantologie in Australië is prijzig en de behandeling bij Centrum Mondzorg Waalre is bijna 3x goedkoper dan in Australië. Veel mensen bij ons uit te buurt wijken uit naar landen als Thailand voor hun tandheelkundige behandelingen, maar ik had meer vertrouwen in een behandeling in Nederland. In Nederland kan ik communiceren in mijn moedertaal en is het voordelig om de behandeling te combineren met een familiebezoek.

De tandheelkundige gegevens waren van tevoren naar het het centrum verstuurd, zodat implantoloog al een goede inschatting van mijn situatie kon maken. Na het vergelijken van de verschillende adviezen gaf het contact met de tandarts en zijn medewerkers mij het vertrouwen dat het goed ging komen met de behandeling.

Wat was de staat van uw gebit voor de behandeling

Mijn onderkaak was vrijwel tandeloos. Ik had gewoon slechte tanden. De kronen in mijn bovengebit hebben in de loop van de jaren de ondertanden weggesleten waardoor zenuwen bloot kwamen liggen en enkele tanden los zaten, of al verloren waren.

Nu heb ik een onderprothese op 3 implantaten met een stegconstructie (klikgebit).

Het plaatsen van de implantaten liep voorspoedig. Omdat er voldoende kaakbot aanwezig was en alles in een kort tijdsbestek moest gebeuren, vond het trekken van de resterende tanden en het plaatsen van de implantaten in één operatieve behandeling onder lokale verdoving plaats.

De operatie verliep prima. heb er heel weinig pijn gehad en misschien 2 dagen pijnstillers genomen. Het was allemaal snel genezen en het tandvlees herstelde zich heel snel.

Tussen het plaatsen van de implantaten en het ontvangen van het definitieve klikgebit zat maar 5 weken. Ik had het voordeel dat er nog ruim voldoende kaakbot aanwezig was in mijn onderkaak waardoor deze niet hoefde te worden opgevuld. De drie weken met een losse prothese waren even wennen en het eten van zacht voedsel was niet geheel comfortabel maar gaf geen problemen. Na 3 weken moest ik mijn prothese 2dagen achterlaten om de steg in te laten bouwen. Aangezien mijn ondertanden van tevoren al niet zichtbaar waren, was dit voor mij geen probleem.

Met de definitieve prothese was het meteen een verademing. Ik kon alles eten en heb meteen saté en nasi gegeten. Geweldig! Ik heb van de tandarts wel het advies gekregen op te letten met wat ik eet en waar ik in bijt. Dit om de implantaten de tijd te geven goed vast te groeien.

Mijn ervaring met de gehele behandeling is hartstikke goed en ik ben heel blij met het resultaat. In het begin heb ik wel eens gedacht of het nemen van implantaten een goede keuze was, maar nu weet ik zeker dat ik goed gekozen heb. Ik sta ervan te kijken hoe vlug alles went. De eerste dagen ervoer ik een rare metalige smaak en het gevoel van de implantaten in de mond was vreemd, maar nu ben ik er al helemaal aan gewend.

Ik heb heel veel positieve reacties van vrienden gehad die niet kunnen zien dat het een prothese is. Het resultaat is natuurlijk en ik ben zeer tevreden over de kleur en de pasvorm. Er waren wel enkele drukplaatsen, maar die waren zo opgelost door het personeel.

Zo blij met mijn nieuwe ondertanden dat ik meteen mijn oude amalgaam vullingen in het bovengebit heb laten vervangen door witte composietvullingen.

Ik kijk zeer tevreden terug op de gehele behandeling. De afspraken waren goed gepland, het personeel is deskundig en ervaren en ben blij dat ik niet naar Thailand ben gegaan.