18 mei 2017

Orale implantologie

Door Drs. Anton Dank, tandarts Centrum Mondzorg Waalre en implantoloog in opleiding Vrije Universiteit Amsterdam                      

 

Wat is een implantoloog

De tandarts-implantoloog is een tandarts met bijzondere kennis en vaardigheden op het gebied van orale implantologie. Een oraal implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien eruit als een schroef. Ze zijn gemaakt van titanium of zirconium, lichaamsvriendelijke materialen waar het bot makkelijk aan hecht.

Waarom worden patiënten doorverwezen naar een implantoloog

Een implantaat kan ter vervanging zijn van meerdere tanden en/of kiezen of houvast bieden aan een gedeeltelijke of volledige prothese. Patiënten met een volledige prothese hebben vaak functionele klachten in de onderkaak. Dikwijls gaat het om gebrek aan stabiliteit en houvast van de onderprothese. De kaakwal is na jaren van tandeloosheid daar vaak smal en spieren zoals de tong kunnen de onderprothese gemakkelijk van zijn plaats brengen. Het in de volksmond genoemde ‘klikgebit’ kan mogelijk uitkomst bieden. In de bovenkaak blijven klachten vaak langer achterwege. Daar is het naast de kaakwal tevens het verhemelte waar de prothese op kan rusten en als het ware vacuüm door gezogen wordt.

Waarom implantaten in de bovenkaak

Hoewel het aantal patiënten met een volledige prothese in Nederland afneemt, draagt nog steeds ongeveer de helft van de mensen van 50 jaar en ouder een ‘kunstgebit’. Zoals reeds aangegeven heeft een relatief kleinere groep problemen met de volledige prothese in de bovenkaak.

Mochten er echter klachten ontstaan, dan kunnen deze wel opgelost worden. Er dient hierbij rekening te worden gehouden met het feit dat de structuur van het bot in de bovenkaak losmaziger is dan dat van het bot in de onderkaak. Dit maakt dat de bovenkaak slechter bestand is tegen druk. Vaak maskeert de eerder genoemde ‘zuignapwerking’ van het verhemelte dat de kaakwal in een vergevorderd stadium is geslonken. Wanneer in een dergelijk stadium alsnog implantaten gewenst zijn, wordt vaak gebruik gemaakt van kunstbot of in uitzonderlijke gevallen heupbot, om te zorgen voor betere stabiliteit van de implantaten.

De voordelen van implantaten in de bovenkaak

De bedekking van het verhemelte door een kunststof prothese kan zowel voor de mondgezondheid als voor het functioneren en welbevinden van een patiënt nadelen met zich meebrengen. Door de patiënt vaak gerapporteerde klachten variëren van problemen met spreken, lachen en/of zingen, moeilijkheden met het bespelen van een instrument, verminderde smaaksensatie, kokhalsneigingen en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Dit laatste kan in het ernstigste geval leiden tot sociale isolatie. Bieden implantaten dan voor al deze beschreven problemen een oplossing? Een aantal feiten zijn inmiddels bekend vanuit medisch wetenschappelijk onderzoek. We weten dat het kauwvermogen met een prothese op implantaten met 25% toeneemt in vergelijking met een conventionele prothese. De maximale bijtkracht neemt zelfs met 300% toe door het gebruik van implantaten in de bovenkaak. De praktijk leert dat bovengenoemde problemen, met uitzondering van psychologische acceptatieproblematiek, in de meeste gevallen inderdaad zijn op te lossen met een implantaatgedragen voorziening. Last but not least is het belangrijk te vermelden dat een eenmaal geplaatst implantaat in staat is om verder slinken van het kaakbot te voorkomen, zodat de kaakbeenderen hun sterkte behouden.

Anton Dank

Implantologie

Afspraak maken

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring