18 januari 2017

Goede hygiene voor mond en implantaten

Door: Rafi Amiri mondhygiënist

Implantaten kunnen een leven lang meegaan. Een goede hygiëne van de mond en de prothese is daarbij heel belangrijk.
Plaque en tandsteen op implantaten en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken rondom het gebied van het implantaat. Een dergelijke ontsteking kan leiden tot het verliezen van bot rondom implantaten. Het gevolg hiervan is dat in het ergste geval het implantaat verloren gaat.

4x daagse reiniging

Werkende als mondhygiëniste instrueer ik de patiënt om tot een optimale reiniging van de prothese en implantaten te komen. Voor reiniging van de implantaten adviseer ik 4 maal daags (na iedere maaltijd) het gebied rondom het implantaat met een zachte handtandenborstel of elektrische tandenborstel te poetsen. Poets met korte poetsbewegingen zodat het tandvlees licht wordt gemasseerd. Dit kan met normale tandpasta. Om de plaque onder de titaniumconstructie te verwijderen kan gewerkt worden met ragers in verschillende diktes en/of bij een beperkte ruimte met (super) flossdraad. Om met floss en ragers het beste resultaat te behalen wordt een goede instructie door de preventieassistente of mondhygiëniste aangeraden.

Bloeding

Wat patiënten vaak afschrikt is de bloeding die kan ontstaan bij het reinigen. Daardoor durft de patiënt niet te hard of niet op die plaats te poetsen. Bloeding ontstaat doordat er te veel plaque of tandsteen rondom het implantaat tegen het tandvlees blijft zitten. Dit irriteert het tandvlees. Door iedere dag goed de plaque te verwijden zal de bloeding minder worden en binnen enkele dagen tot een week de bloeding geheel verdwijnen.

Optimale reiniging

Ook het slijmvlies van de kaken waar het kunstgebit op rust, moet worden schoongemaakt. Masseer minstens een keer per dag het slijmvlies met een zachte tandenborstel.
De prothese kan met de handtandenborstel of prothese borstel met daarvoor bestemde producten gereinigd worden. Aanvullend 1 keer in de week in een bruisbadje (bruistablet) om extra aanslag te verwijderen. Het reinigen van vaste bruggen en kronen op implantaten behoeft extra aandacht. Het gebruik van een airfloss (water en lucht onder hoge druk) is hierbij geen onnodige luxe.

Verwijderen van tandsteen

Tandsteen kan niet door de patiënt zelf verwijderd worden. Dit wordt door de preventieassistente of mondhygiëniste verwijderd met speciaal daarvoor bestemd instrumentarium om beschadiging aan de implantaten te voorkomen.

3 maandelijkse controle

Het eerste jaar na het plaatsen van de implantaten wordt geadviseerd om, om de drie maanden op controle te komen bij de preventieassistente of mondhygiëniste. Bij twijfel of klachten moet u zich altijd wenden tot uw implantoloog.

Meer informatie over mondhygiëne

reiniging-implantaat

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring