19 september 2017

Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem, ongeveer 20 – 50% van de volwassen bevolking heeft er last van. De meeste mensen zijn zich zelf niet bewust van een slechte adem!

In medische termen wordt een slechte adem halitose of ‘foetor ex ore’ genoemd (geur-uit-mond). Het kan belemmerend zijn in de omgang met andere mensen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van een slechte adem. Vaak komen ze erachter door non-verbale communicatie (het wegdraaien van hoofden, afstand houden tijdens praten). Een betrouwbare manier om erachter te komen is door het vragen aan iemand die je vertrouwt, zoals je partner. Of door je tandarts of mondhygiënist te raadplegen.

Wat zijn de oorzaken van een slechte adem?

Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. De oorsprong kunnen we onderverdelen in een slechte adem uit-de-mond, of een slechte adem niet-uit-de-mond. Oorzaken van een slechte adem niet-uit-de-mond kunnen zijn:

 • Leverziekten
 • Diabetes
 • Ontsteking van neus- en keelholten
 • Een niet goed sluitende maagklep

De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem uit-de-mond zijn:

 • Beslag op de tong (voornaamste oorzaak).
 • Tandvleesontstekingen
 • Gaatjes
 • Slecht aansluitende vullingen/kronen
 • Slecht passende gebitsprothese

De bacteriën die tussen de tanden en kiezen of op de tong blijven, produceren zwavelzuurverbindingen, die een onaangename geur veroorzaken.

Daarnaast zijn er nog een aantal oorzaken uit de mond, die van tijdelijke aard zijn. Zoals voeding, drank en roken. De slechte adem in de ochtend is bijvoorbeeld ook van tijdelijke aard. Doordat de slijmvliezen zijn uitgedroogd, hebben bacteriën gassen kunnen produceren die een vieze geur veroorzaken, maar door de tanden te poetsen of te eten en te drinken is dit snel opgelost.

Wat kan er aan gedaan worden?

1. Bepalen van de oorzaak
Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waar de onaangename geur vandaan komt. Komt de oorsprong wel of niet uit de mond? De tandarts of mondhygiënist kan dit bepalen. Als de slechte adem uit de mond komt dan kan een behandeling bij de mondhygiënist helpen. Als de oorzaak niet vanuit de mond komt dan kan de tandarts een verwijzing geven voor de KNO-arts.

2. Behandeling door mondhygiënist
De concentratie bij behandeling van een slechte adem gaat als eerst uit naar een goede mondverzorging. Denk hierbij aan:

 •  minimaal 2 keer tandenpoetsen per dag en
 • 1 keer per dag ragers of tandenstokers gebruiken.

Hierdoor worden de bacteriën die een slechte adem veroorzaken verwijderd.

Beslag achterop de tong kan met een tongschraper, tandenborstel, mondspoel- of gorgelmiddel worden verwijderd. De mondspoel- en gorgelmiddelen bevatten bacterieremmende ingrediënten. Verder zijn er nog middelen die een slechte adem kunnen maskeren zoals kauwgom en pepermunt.

Onze mondhygiënisten kunnen hierover uitgebreid adviseren.

Eventueel worden slecht aansluitende vullingen en kronen vervangen door de tandarts.

Vragen?

Heb je vragen of denk je last te hebben van een slechte adem? Maak dan een afspraak bij een van onze mondhygiënisten. Zij helpen je graag!

 

Lees ook:
Mondhygiëne
Implantaten en reiniging
Stoppen met roken – begeleiding

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring