31 maart 2017

Door: Gerdy Snijders (psycholoog verbonden aan Centrum Mondzorg Waalre) 

Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt een bezoek aan de tandarts niet prettig. Een tandartsbezoek roept vaak angst op. Als de angst voor de tandarts zo extreem is, dan is er sprake van tandartsfobie. Ongeveer 800.000 mensen gaan om deze reden niet (meer) naar de tandarts met alle gevolgen van dien.

Het is belangrijk om de klachten aan uw gebit niet zo ver op te laten lopen dat u op stel en sprong een tandarts moet bezoeken. Ga daarom op tijd aan de slag met uw angstklachten door op zoek te gaan naar een tandarts die begrip heeft voor uw angst. Het kan helpen om u te laten behandelen door een tandarts die meer toegelegd is op het behandelen van patiënten met angstklachten. Daarnaast is het van belang om uw angst bespreekbaar te maken en er niet mee rond te blijven lopen.

De oorzaak aanpakken
De tandarts kan u ook adviseren om de hulp in te roepen van een psycholoog*. De oorzaak van een tandartsfobie is vaak afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals persoonlijkheidskenmerken en negatieve ervaringen. Iemand wordt doorgaans niet geboren met angst voor de tandarts, deze angst ontstaat gedurende het leven. De angst voor de tandarts kan bijvoorbeeld van ouders overgaan op kinderen. Maar meestal is een nare ervaring in de tandartsstoel de bron van de angst. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (van Houtem, 2016). Gemiddeld is de herinnering aan die ervaring al ruim 20 jaar oud. Het is van belang om de oorzaak aan te pakken, om zo van uw angst af te komen. Een psycholoog kan hierin begeleiden.

Hoe een behandeltraject bij de psycholoog er uit ziet en hoe lang dit zal duren, is afhankelijk per persoon. Soms zijn er slechts enkele gesprekken nodig, maar als het probleem complex is dan duurt een traject vanzelfsprekend langer. De focus ligt op dat u zich (weer) zonder al te veel angst kunt laten behandelen door de tandarts. De beste manier om uiteindelijk goed aan uw angst te werken, is op de plek waar de angst speelt en dat is bij de tandarts zelf. Een psycholoog kan u helpen om de stap naar de behandeling te vergemakkelijken.

Behandeling onder narcose
Bij een kleine groep mensen is de angst voor de tandarts zo extreem dat de angstbegeleiding door de tandarts en psycholoog niet voldoende is om een behandeling mogelijk te maken. Dan kan de keuze worden gemaakt om de behandeling onder narcose plaats te laten vinden. Hoewel dit natuurlijk een oplossing is voor de mensen met een extreme tandartsfobie, kleven aan een behandeling onder narcose ook bezwaren. U bent uiteindelijk tijdelijk van uw klachten af, maar de oorzaak van het probleem, de angst, blijft bestaan.

Bij Centrum Mondzorg Waalre is tandarts Ingrid de Leeuw gespecialiseerd in angstklachten bij kinderen (tot 18 jaar). Volwassenen angstpatiënten zijn eveneens in goede handen bij ons. Geef uw angstklachten bij het maken van de afspraak aan, dan wordt er graag rekening mee gehouden. Gerdy Snijders is als psycholoog verbonden aan het centrum. Bij haar kunt u terecht voor begeleiding en het overwinnen van de angst. Behandeling onder narcose is ook mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de operatiekamers van het Medisch Centrum op de 1e verdieping.

*Houd er wel rekening mee dat een verwijzing naar de psycholoog doorgaans via uw huisarts loopt.

 

Alles onder 1 dak
Altijd de beste materialen
Tandtechnisch lab
Meer dan 40 jaar ervaring